fbpx

Kuva pesee videon Instagramissa

Kuvassa kamera. Kuva toimii videota paremmin Instagramissa.

Some-konsultit vannovat sisällöntuotannossa videoiden nimeen. Mikseivät vannoisi, sillä some-alustat lupaavat videoille aivan eri luokan näkyvyyttä kuin muille postauksille.

Kun peilaan tätä omaan some-käyttäytymiseen, olen ihmetellyt tätä. Jos selaan Instagram-feediäni, en juurikaan pysähdy videoiden ääreen, vaikka niitä on runsain määrin tarjolla.

Miksi? Koska suurin osa tuotannosta on toisilta kopioitua höttöä, osa jopa nolon huonolaatuista. Katson esimerkiksi yritystileiltä vain ne videot, joiden tekijöillä on aikaisempaa näyttöä korkealaatuisesta videotuotannosta.

Metricoolin tuoreessa Instagram-analyysissä kuva palautetaan sen ansaitsemaan arvoonsa: analyysin mukaan yksittäinen kuva saavuttaa ylivoimaisesti suuremman yleisön kuin muut sisällöt, kaksi kertaa enemmän kuin videot. Kuvat myös saavat aikaan reaktioita, tosin useamman kuvan karuselli hieman yksittäistä kuvaa enemmän, arvatenkin siksi, että käyttäjä viettää sen ääressä enemmän aikaa.

Miksi tämä on hyvä uutinen? Ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että videoiden tekeminen on yleensä työläämpää kuin kuvan editoiminen. Säästät roimasti aikaa ja resursseja panostamalla valokuviin.

En sano, etteikö videoilla olisi paikkaansa yritysviestinnässä. Mutta, kuten yllä totean, tuotannon pitää olla hyvälaatuista. Metricoolkin nostaa esiin sen, että parhaiten video toimii, jos kohderyhmälleen haluaa välittää jonkun tietyn viestin.

Minkälainen kuva sitten toimii? Senhän me jo tiedämme. Pärstäkuva on aina hyvä – kokemukseni mukaan tykkäyksiä tulee 2–3 kertaa enemmän naamakuvalle kuin muille postauksille.

Ihminen pitää ihmisestä <3

Kuva: Pixabay / Skitterphoto

Konna sukupolvien välissä

Kun lapsi tubettaa
Rupert Rupparin esi-isä (pojan ottama kuva muutaman vuoden takaa).

Poikani, 6 v, sai eilen ensimmäisen puhelimensa.

Olen tänään hämmästellyt hänen puhelimenkäyttöään. Siinä missä minä, keski-ikäinen viestinnän ammattilainen, räpsin kuvia ja innostun siitä, että tekstiä voi nykyään muokata kuvaksi, poika tekee videonpätkiä.

Aihe on vapaa, eli vajan vierustalla asuva konna pääsi tähdeksi yhteen videoon. Konnan nimi on muuten Rupert Ruppari. Yhtä mielenkiintoiseksi poika arvioi matkansa roskikselta mökin pihaan; sekin dokumentoitiin tarkasti. Kolmannella pikkutubettaja kertoo olevansa mökillä.

Mikä tekee videoista mielenkiintoisia on se lähes ammattimainen ote, jolla 6-vuotias ne tekee. Eivät ne tietenkään ole akateemisesti oikeaoppisia, fokus on missä on ja valotuskin useimmiten pielessä, mutta genreensä hyvin istuvia: maneerit poseerauksista ja ilmeistä alkaen ovat tuttuja Youtubesta.

Kaikki videot myös selostetaan kolmella kielellä, ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi. Englanti tosin tuottaa hieman ongelmia, hän ei nimittäin puhu sitä. Se ei kuitenkaan estä selostuksia; olen saanut lennosta toimia kääntäjänä.

Lähes suoraan kansainvälisille markkinoille siis.

Itse mietin tohtisiko – kaikkeen muuhun olen somessa uskaltanut kajota, paitsi videoon. Pojalle se taas on arkea.

Se on kai se sukupolvien välinen konna. Anteeksi, ero!

(HUOM! Pojallani ei ole tiliä Youtubessa eikä hänen videoitaan voi nähdä julkisesti. Vielä. Lasten ja nuorten tubettamisesta lisää esim. Elisan sivuilta.)