fbpx

Kaikki voivat oppia kirjoittamaan – sinäkin!

Kirjoittaminen nähdään usein jonkinlaisena ylemmältä taholta annettuna lahjana.

Ne, joilla tämä lahja on, osaavat asettaa sanansa mielenkiintoisella tavalla. Ja me muut, no, me emme osaa.

Pötyä, sanon. Kirjoittaminen – ja kaikki muukin sisällöntuotanto – on taito, jonka jokainen voi oppia.

Harjoittele!

Avain minkä tahansa taidon mestarilliseen osaamiseen on tietenkin harjoittelu. Hyvä keino tähän on kirjoittaa joka päivä jotain pientä – tarttua kynään aina kun se on mahdollista.

Pienet teot lasketaan, kaikki harjoitus on kirjoittamisen suhteen plussaa. Aloita vaikka tekemällä ostoslista. Helppoa, eikä yhtään pelottavaa!

Seuraavaksi voitkin jo vaihtaa listan teemaa; entä jos miettisitkin tärkeitä asioita oman työsi kannalta. Tai sitä, miten sinä voisit omalla työlläsi helpottaa asiakkaasi arkea.

Ja kas, äkkiä sinulla onkin lähes valmis julkaisusuunnitelma. Puolet sisällöntuotantoon tarvittavasta työstä tehtynä! Jihuu! Onnittelut!

Kunnioita lukijaa

Kun olet saanut listan valmiiksi, sinun ei tarvitse kuin avata listan kohteita ymmärrettävällä tavalla, lukijan aikaa ja vaivaa kunnioittaen.

Tarkoitan tällä sitä, että tekstistä kannattaa karsia kaikki ne kohdat, jotka eivät vie teemaa eteenpäin. Epämääräiset esimerkit ja sisäpiirin huumori eivät välttämättä avaudu muille. Myös lukukokemusta vaikeuttavat monimutkaiset rakenteet joutavat punakynän uhriksi.

Keep it simple siis. Pidä teksti asiakkaallesi helposti lähestyttävänä, se kertoo lukijan kunnioittamisen lisäksi ajatuksesi kirkkaudesta. Jollet tee sisältöjä toisille alasi ammattilaisille, pidä kieli yksinkertaisena. Lukijan mielenkiinto lopahtaa äkkiä, jos kesken lukemisen joutuu googlailemaan vaikeita termejä ja sanoja.

Rakenne ratkaisee

Hyvä rakenne kannattelee tekstiä.

Kirjoittaessa kannattaa aivot napsauttaa putkiaivomoodiin; päätä, mitä aiot sanoa, ja pyri määrätietoisesti saavuttamaan tavoitteesi.

Älä harhaile matkalla. Suorin tie maaliin on lyhyin – ja selkein – tie maaliin.

Voit esimerkiksi määritellä itsellesi johtoajatuksen, tai tavoitteen, sisällöllesi. Tämän jutun kohdalla se voisi olla ”haluan vakuuttaa lukijan siitä, että jokainen voi oppia tekemään mielenkiintoista sisältöä. Kirjoittaminen on hauskaa ja harjoituksen jälkeen myös helppoa”.

Perustele esimerkein johtoajatuksesi.

Ole oma itsesi

Sinä olet hieno ihminen, tiesithän sen? Anna oman äänesi kuulua jutuissasi.

Tänä päivänä maailmassa tuotetaan julmetut määrät sisältöä aiheesta kuin aiheesta. Sinunkin alaltasi löytyy varmasti kymmenittäin samansisältöisiä blogeja; miksi meidän pitäisi kiinnostua juuri sinun kirjoittamasta jutusta?

Sisällöstä tulee kiinnostavaa vasta kun uskallat jättää siihen oman leimasi. Lukijaa kiinnostaa juuri sinun mielipiteesi asiasta, sinun kertomalla tavalla.

Unohda siis kaikki, mitä olet oppinut kirjoittamisesta ja riko sääntöjä – kun kaikki muut noudattavat konventioita, sinä erotut joukosta. Toteuta itseäsi!

Inspiroidu muista

Parhaat vinkit kirjoittamiseen saat lukemalla muiden tekstejä.

Lue monipuolisesti; olen itse tänä kesänä lukenut tulevan Nobel-kirjailijan romaanin, ötökkäoppaan, hömppäpokkarin (tarina oli täyttä roskaa, mutta kerronta ok), elämänkerran (minä-minä-muotoisen; oli kuulkaas raskasta luettavaa!).

Näiden lisäksi olen nauttinut useammista uusista blogituttavuuksista, kuten Goins, Writeristä, Ann Handleyn blogista, Marketoonistista ja Mark Schaeferin hienosta blogista. Unohtamatta ehdotonta lemppariani, Seth Godinia!

Jokainen meistä on sisällöntuottaja – jokainen meistä on siis enemmän tai vähemmän kirjoittaja. Jos kuitenkin kaipaat kirjoittamiseen sparrausta, ota yhteyttä – katsotaan asioita yhdessä!

Jaa tämä myös kavereillesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.